Checka in bland älgar och dovhjortar på Wrågården (Älghotellet)

Har du någonsin funderat på hur det skulle vara att bo inuti en bisonoxe, eller en älg?

Det hade jag aldrig gjort förrän jag surfade in på Wrågårdens hemsida när jag var på jakt efter utflykter att göra inom max 2 timmars avstånd hemifrån. Wrågården och Älghotellet ligger strax utanför Falköping och från Motala är det 16 mil. Alldeles lagom avstånd.

Älghotellet på Wrågården har fyra unika stugor (två älgstugor och två bisonstugor) som ligger mitt inne i en älg- och dovhjortspark. Stugorna är byggda så att de ska smälta in naturligt i miljön runt omkring och här kan du checka in året runt.

Jag tyckte att det lät alldeles perfekt för en övernattning. Och om inte de unika stugorna är anledning nog att besöka Wrågården så kan jag också meddela att det även finns fyra älgar (Ärtan, Ebbot, Emil och Älvira), ca 20 st dovhjortar, ca 70 st bisonoxar och ca 20 st highland cattle (skotsk höglandsboskap på svenska) här vilket är ca 114 anledningar att åka hit.

På bisonsafari hos Wrågården utanför Falköping i Västergötland

På väg till Wrågården för bisonsafari

Vi packar bilen tidigt på lördagsmorgonen och börjar köra runt till andra sidan Vättern för att ta oss till till dagens första delmål, Olssons fiske i Tibro. En stund senare lämnar vi butiken med en ny fiskerulle. Nästa stopp blir på Coop i Skövde där vi köper med oss grillkol, babytomater och två kilo äpplen. Vi har nämligen läst att äpplen är populära på det stället vi ska övernatta så vi garderar oss. Bättre att ha för mycket än för lite.

Klockan är tio i tre när vi äntligen rullar in på Wrågårdens parkering och vi hinner precis i tid för att åka med på bisonsafarin på Wrågården.

Wrågården är en ekologisk gård som ligger strax utanför Falköping. I vanliga fall så måste man förboka bisonsafari för minst tio personer men vi tajmar in en dag då de har öppnat för drop-in besökare. Jag packar om min kameraväska lite snabbt på parkeringen medan Kenny går och bokar in oss. Jag vet inte riktigt vad jag ska vänta mig av safarin så jag tar hellre med ett objektiv för mycket än för lite. Vi ska ju ändå inte promenera, utan åka i vagn.

Sen står vi där på gårdscaféets parkering och väntar tillsammans med flera barnfamiljer. Vi känner oss lite felplacerade där och hinner tänka att det här med att åka på bisonsafari är kanske mer en barnaktivitet. Fast vad gör väl det egentligen? Med lite barnasinne kvar så funkar turen bra för alla åldrar.

Henrik från Wrågården möter upp oss och vi promenerar tillsammans till traktorn med vagnen som ska ta med oss ut på prärien här utanför Falköping. För med lite fantasi så är det lätt att låtsas att vi befinner oss mitt ute på den amerikanska prärien istället för på en åker på slätten i Västergötland.

Vill du se mer bilder och läsa mer om bisonsafari? Klicka här!

bisonsafari på wrågården

Matpaus ute på Wrågårdens gårdscafé

Efter vår bisonsafari så var det dags för en väldigt sen lunch. Egentligen hade vi tänkt äta innan bisonsafarin men vi hann inte. Det är även i gårdscaféet som vi checkar in på vårt boende för natten, Wrågårdens Älghotell.

Till kvällen så hade vi tänkt köpa till en grillkorg men får veta att den hade vi behövt förboka. Oj, så kan det gå! Vi har dock tur att det faktiskt går att köpa både bisonburgare och olika grillkorvar här på gårdscaféet så vi bestämmer oss för att bygga ihop en mindre variant av grillkorg själva. Personalen lyckas också få tag i varsitt hamburgarbröd till oss, och även lite sallad. Vi hade ju även med egna tomater så det blev bra ändå.

Kenny beställer in en pizza medan jag väljer att fika istället. Jag tänker att det får räcka fram tills att vi ska grilla. Det är ganska varmt ute, men regn i luften så vi är ganska ensamma om att sitta utomhus. Men värmen hinner försvinna ganska snabbt och när Kenny får sin pizza så har han redan börjat frysa. Han kämpar tappert på och försöker njuta av sin pizza och den tillhörande Bisonölen.

Vi sitter kvar en stund men när det börjar droppa ännu mer från ovan så tar vi det som ett tecken att det är dags att hämta en vagn och börja transportera vår packning till vår stuga för natten, Bisonkon. Det är ju den stora anledningen till varför vi är här, för att testa på ett av Sveriges lite mer annorlunda boenden.

Vi möter bisonkalven Mango

För att komma till stugorna så promenerar du en bit längs promenadstråket som går igenom älg- och dovhjortsparken. Det är inte alls så långt att gå, men vi hann inte ens komma halvvägs innan vi blev distraherade av en otroligt söt liten bisonkalv.

Här blir vi kvar en bra stund. Jag lovar att det är otroligt svårt att slita sig från något så gulligt. Han hade gott om energi och var väldigt busig. Och snabb! Att fånga honom på bild när han sprang var inte det lättaste.

Vi checkar in i vår stuga; Bisonkon

Bisonkon är den stuga som ligger längst ner i parken och för att komma hit så får du gå upp och ner för trappor och broar. Alla stugor på Älghotellet är unika och är skapade tillsammans med motorsågskonstnären Sören Niklasson. Han är även konstnären som har skapat de häftiga svamparna och stubbarna i Norrqvarn som du kan bo i. Detaljerna här är fantastiska.

Ingången till Bisonkon skymtas först efter att du har tagit dig ned för de sista trapporna och det är allt annat än en vanlig dörr du ser. Dörren är nämligen byggd som ett stort vedträ och själva stugan ska såklart föreställa en bisonko som har sin lilla kalv bredvid sig.

Även om utsidan av stugan är imponerande så är insidan minst lika fantastisk. Alla stugor är unika och vår stuga Bisonkon är uppbyggd på två våningsplan med coola detaljer som är inspirerade av den amerikanska vilda västern. Bland annat så finns det vackert snidade saguarokaktusar att vila ögonen på.

Bisonkon är (tillsammans med Bisonoxen) en av de större stugorna och har plats för 6-8 personer. Vi var bara två så vi hade väldigt gott om utrymme och kunde välja fritt bland alla olika sängplatser i stugan. Vi valde att sova på nedervåningen. Längst in här så fanns även ett litet mindre krypin, perfekt för ett litet barn.

Uppe på övervåningen så finns en till dubbelsäng och enkelsängar. En av sängplatserna har ett litet runt fönster där man kan spana ut över parken. Vi var bara uppe här lite snabbt men det såg väldigt mysigt ut. Och hade det inte varit för att ett bi surrade omkring här nånstans så hade jag gärna sovit här uppe.

Det finns även en kyl i stugan och en liten hörna med kaffe.

Boka övernatting på Wrågårdens Älghotell

Grillkväll på Wrågården

På verandan som fanns på baksidan av Bisonko-stugan så finns en stor grillplats och perfekt utsikt över älg- och dovhjortsparken. Om du vill grilla under din vistelse så kan du antingen ta med egen utrustning för det (kol, tallrik, bestick, glas, mat) eller köpa till ett grillkorg där all utrustning, kol samt mat ingår. Missa inte att förboka grillkorgen om du tänkt köpa den.

Förutom grillkol och tändvätska så ska grillkorgen innehålla bland annat bisonburgare, hamburgerbröd, grönsaker, potatis, sallad, coleslaw och olika grillsåser. Men om du vill vara helt hundra procent säker på innehållet i grillkorgen så kolla med personalen på Wrågården. Innehåll kan ju alltid bytas ut.

Eftersom du bor mitt bland djuren så har du möjlighet att mata dom med äpplen, se dem leka och stångas och på eftermiddagarna gillar de tydligen att ta ett bad i dammen som ligger precis framför stugorna. Du behöver alltså inte vara orolig för att inte ha något att göra under tiden du väntar på att grillen förbereds. Personligen så tyckte jag att tiden gick alldeles för snabbt den här kvällen.

Vi har grillkväll mellan regnskurar mitt bland älgarna och dovhjortarna med utsikt över bisonhagen i horisonten

Det regnar till och från under kvällen och på ett sätt är det så otroligt skönt. Alla tankar på saker vi borde göra försvinner och vi kan njuta av att bara vara. Egentligen så hade vi väl inga större planer för eftermiddagen och kvällen. Eller vi kan väl säga att planen var att inte ha någon plan alls. Förutom att grilla och ta en promenad runt området och spana in alla djuren.

Det blev inte riktigt så, men vi “hann” i alla fall med en av två saker och det var att grilla. Vi tyckte båda att det var så skönt att bara hänga i stugan och vi hade ju perfekt utsikt över djuren så vi tänkte att promenaden får vänta till senare. Men senare blev bara senare hela tiden och till slut bestämde vi oss för att vi tar den svängen under morgondagen istället.

Kenny var grillmästare som vanligt och både bisonburgare och grillkorven smakade riktigt gott. Även fast vi inte fick hela grillkorgen så var vi supernöjda ändå. Vi åt vår grilltallrik med utsikt över de betande älgarna, supersöta dovhjortarna och såklart, bisonoxarna som betade några hundra meter bort.

Det allra bästa? Utsikten över djuren!

Det allra bästa med att övernatta här var faktiskt att ha utsikt över alla djur.

Den här kvällen går inte till historien som en av de varmaste vårkvällarna, men trots det så spenderade vi större delen av kvällen ute på verandan. Vi lindade in oss i varsin filt och satt ute med spejande ögon. Vi hoppades ju såklart att både älgarna och dovhjortarna skulle bli nyfikna på oss och komma förbi.

Till en början så var det dock ingen som var speciellt intresserad av det men när dovhjortarna förstod att vi hade med oss äpplen, då blev vi helt plötsligt väldigt populära!

Lite senare så kom även älgarna förbi och hälsade på. De var inte alls sugna på äpplen den här kvällen och det var nog dovhjortarna desto gladare över. Den silvriga älgen Ebbot var däremot väldigt nyfiken på barnen som bodde tvärs över hagen från oss.

Tips! Om du ska övernatta här så ta med massor av äpplen att bjuda djuren på.

En frukost att spara i minnet

Även om varken jag eller Kenny är några frukostmänniskor så… Eller vänta, låt mig säga såhär, det är inte frukost i sig som vi inte gillar utan det är att stiga upp tidigt för att gå ner till en frukostmatsal. Men när det finns möjlighet att få frukosten levererad till stugan då tackar vi inte nej. Den möjligheten fick vi här. Det är dock också något som måste förbokas innan.

Frukosten levereras klockan 08.00 i en korg via en lucka som går att öppna både från utsidan och insidan. I korgen så fanns nybryggt kaffe, mjölk, varma baguetter, lokalproducerade charkuterier till pålägg, juice, ägg, yoghurt och såklart några skivor äpple till älgarna och dovhjortarna. De måste ju också få frukost, eller hur?!

Innan jag hade ro att sätta mig ner och äta frukost så var jag ute på verandan med kameran i handen. Att ha djur precis utanför stugan är också en väldigt bra motivering för att få mig att lämna en varm säng. Det hann bli ett antal bilder innan jag kände mig nöjd och kunde slita mig för att gå in igen för att äta frukost.

Vi hade tänkt att duka upp frukosten ute på verandan men det var ännu lite kyligt ute där på morgonkvisten så vi valde att sitta inne istället. Men efter att vi själva hade ätit oss mätta så tog vi med äpplena och väntade på att få sällskap av de lite mindre morgontrötta djuren.

Frukosten smakade riktigt bra och det var väldigt speciellt att få sitta och äta dagens första måltid med utsikt över alla djuren som betade, lekte och badade på morgonkvisten.

Det är ju inte något som man gör varje dag.

Annat bra att veta innan din övernattning på Älghotellet

  • WC och dusch hittar du i en stenstuga som ligger nära stugorna
  • Du kan hyra sänglinne eller ta med eget
  • Frukost går att köpa till om du inte vill ta med egen

Läs mer om Älghotellet på Wrågårdens hemsida

Älg- och dovhjortsparken på Wrågården

Även om du inte övernattar på Älghotellet på Wrågården så kan du åka dit för ett dagsbesök.

Älg- och dovhjortsparken är öppen för drop-in besökare och det kostar 80 kr för en vuxen och 40 kr för barn under 15 år. Du betalar in en brevlåda innan du går in till parken.

Det ska ta ca 20 minuter att promenera runt, men är du som mig och ska stanna var tredje meter för att fotografera så kan det ta lite längre än så…

Om du bor på Älghotellet så ingår såklart obegränsat antal promenader runt parken.

Hitta till Wrågården och Älghotellet:

Wrågården
Friggeråker
521 96 Falköping

0515-310 14
bokning@wragarden.se

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *